marți, 18 decembrie 2007

Viţa strămoşească, în actualitate

O carte despre soiurile româneşti vechi de viţă-de-vie a fost premiată recent la Paris.
În lume sunt aproximativ 50 de ţări viticole – şi le includem aici şi pe acelea care au doar câte cinci hectare de plantaţie –, iar dacă e să ne referim la suprafaţa cultivată, România se regăseşte între primele zece de pe glob. O perspectivă frumoasă, am putea spune, dacă o evoluţie frământată a viticulturii româneşti, după atacul filoxerei, nu ar fi schimbat atât de mult structura soiurilor cultivate. "Aveam, în urmă cu mai bine de un secol, peste o sută de soiuri autohtone, care au fost înlocuite atunci cu soiuri importate, astăzi nemaifiind plantate cu viţă locală nici zece la sută din suprafeţe" – ne-a atras atenţia dr. Ion M. Puşcă, unul dintre cei mai mari oenologi români din toate timpurile. O realitate dură, împotriva căreia pasionatul oenolog luptă cu toate mijloacele. Inclusiv cu… pana.
Cartea şi premiul. Anul trecut, Ion M. Puşcă publica la Editura Tipografia Intact o carte destinată readucerii în actualitate a "viţei strămoşeşti". "Vechi soiuri româneşti de viţă-de-vie" s-a dovedit a fi, încă de la ieşirea de sub tipar, o lucrare care a stârnit interesul specialiştilor. Am considerat-o, de la primele pagini citite, o carte complexă, care nu doar că recuperează o istorie a viticulturii naţionale, ci şi, mai ales, este capabilă "să facă istorie". Şi nu ne-am înşelat. La mai puţin de un an de la apariţie, "Vechi soiuri româneşti de viţă-de-vie" fusese deja nominalizată de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV) pentru a fi premiată. Marţi, 23 octombrie 2007, la Paris, cartea şi autorul ei s-au aflat în centrul atenţiei, obţinând Premiul pentru Monografie cu caracter ştiinţific. Diploma şi medalia i-au fost înmânate oenologului român de către Frantisek Lipka, preşedintele juriului internaţional, şi Federico Castelucci, directorul general al OIV.
Pionierat. Ce anume a determinat juriul să acorde prestigiosul premiu acestei cărţi? Faptul că este o lucrare de pionierat. Nicăieri pe glob nu există o lucrare similară care să adune informaţii despre toate soiurile autohtone dintr-o ţară. Juriul a considerat că volumul oenologului român este nu doar preţios pentru literatura de specialitate din România, ci trebuie să fie şi un model pentru specialiştii din întreaga lume.

"Ţinând seama de modul specific de cultură a viţei-de-vie, considerăm că există o strânsă interdependenţă între continuitatea activităţii vinicole şi continuitatea de locuire a unei populaţii"
Ion M. Puşcă

În Jurnalul Naţional din 28 octombrie 2007

Niciun comentariu: